Over mij

Ik ben Nathalie Wijker.

Via veel omwegen raakte ik geinteresseerd in yoga. Ik heb in mijn leven veel gesport, vooral hardlopen. Ik was zo fanatiek dat ik vaak oververmoeid en overtraind ben geweest. Ik ben achteraf gezien vaak onvriendelijk tegen mijzelf en mijn lichaam geweest. Dat resulteerde in mentale en ook fysieke klachten, spanningen en hyperventilatie.

Toen ik in 2000 'per toeval' kennismaakte met buikdans werd mij iets duidelijk ..dat je door het lichaam te 'dwingen' vaak in de weerstand terecht komt, terwijl wanneer je de ontspanning weet toe te laten er ruimte ontstaat. We weten vaak wel hoe we 'aan moeten spannen', maar 'loslaten' is veel lastiger. Dit proces intrigeert mij. 

Door de buikdans raakte ik steeds meer geinteresseerd in lichaamsbewustzijn, en toen ik zelf buikdanslessen begon te geven ontstond de behoefte mijn kennis op dit gebied uit te breiden. In 2006 besloot ik om de 4 jarige Docentenopleiding Yoga te gaan doen (YAN, Yoga Academie Nederland)

Tijdens het eerste leerjaar heb ik me door heel veel weerstand geworsteld. Ik had nog steeds een sterke voorkeur voor aktieve yoga..die zo veel mogelijk op het sporten leek dat ik zoveel jaren gedaan had. Ik kon maar moeilijk loskomen van deze gewoonten en de ontspanning toelaten. Toch voelde ik dat ik heel veel aan de juist rustige yoga-beoefening had. Het heeft lang geduurd voor ik kon genieten van een rustige yogales en de meditatielessen, ik vond het heel confronterend om zonder afleiding (lichamelijke uitdagingen) te zijn. Toch heb ik  uiteindelijk de zachte en rustige yoga en de meditatie toe kunnen laten , de overdreven hang naar fysieke uitdaging los kunnen laten, de ontspanning toe kunnen laten.

Toen begon de yoga echt voor me te werken. Ik werd  mij bewust van de hoge eisen die ik aan mezelf stelde. Ik ervaar de yoga en meditatie beoefening nu als een cadeau, het heeft mijn leven verrijkt.

Tijdens de opleiding kwam ik ook in aanraking met 'pranayama' (beheersen van de prana/energie), ademoefeningen. Door mijn ervaringen met hyperventilatie ben ik erg ge├»nteresseerd geraakt in het fysiologische en het energetische ademproces. Ademoefeningen, het onderzoeken van de adem, het ontspannen van de ademhaling en het sturen van de prana (energie) maken dan ook een belangrijk deel van mijn lessen uit, tegenwoordig extra ge├»nspireerd door de wetenschappelijk onderbouwde, en niet te vergeten de Wim Hof Methode (www.innerfire.nl

In 2010 studeerde ik af aan de YAN, ik ben gedurende de opleiding gecombineerde lessen Buikdans en Yoga blijven geven.

Sinds 2012 geef ik alleen nog 'zachte' yogalessen, van 2014 tot 2018 deed ik dat in mijn eigen 6 meter Yurt. Na de zomer van 2018 in de serene sfeer van het authentieke antieke Javaanse huisje. Ik werk met kleine groepjes. Zo kan ik iedereen voldoende aandacht schenken. 

Ik blijk een multi-talent, naast yoga/adem/meditatie docent ben ik ook illustrator (alle illustraties op deze website zijn door mij getekend).

Ook ben ik 'mala maker', Kijk op www.etsy.com/nl/shop/handmademala  om mijn handgemaakte mala's te kunnen zien en bestellen.

..dit vind ik ook leuk..

..dit vind ik ook leuk..