Mediteren met behulp van een mala

Mediteren met behulp van een mala

..waarom een mala?

Leren mediteren met de mala

Iedereen weet dat mediteren goed voor je is. Er is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat regelmatig mediteren een positieve invloed heeft op je algehele gezondheid. Veel mensen denken jammer genoeg nog steeds:  'mediteren is niets voor mij, daar ben ik veel te onrustig voor'. Juist wanneer je veel onrust en stress ervaart is mediteren erg goed voor je. Ik weet uit eigen ervaring dat  mediteren best confronterend en lastig vol te houden kan zijn. Vaak begin je vol goede moed, houd je het een aantal dagen vol..en plots ben je weer gestopt met je dagelijkse meditatie beoefening. 'Geen tijd/geen zin' zijn excuses die ik vaak hoor.

Toen ik tijdens de Yoga docenten opleiding in aanraking kwam met meditatie voelde ik ook weerstand tegen het idee om zo lang te moeten 'zitten met jezelf' en 'niksdoen'. Ik ben graag in beweging en het mediteren en zitten op een meditatiekussen was een soort 'straf'. Het mediteren maakte mij juist erg onrustig in plaats van rustig.

Uit pure frustratie maakte ik een mala voor mezelf. Zo kon ik toch 'iets doen' tijdens het mediteren ook al was het maar een kleine beweging; het verschuiven van de kralen van de mala gekoppeld aan mijn ademhaling. Ik ontdekte dat deze kleine 'taak' mijn overactieve brein rustig maakte.  Ik voegde een eenvoudige ademtechniek toe om het zenuwstelsel te kalmeren tijdens het mediteren. Deze eenvoudige methode zorgde ervoor dat het veel rustiger werd in mijn hoofd. Het mediteren op deze manier voelde voor mij veel beter. Het zorgde ervoor dat ik niet meer zo opzag tegen de meditatielessen en zelfs thuis begon met regelmatig mediteren. Het positieve effect van het dagelijks mediteren op je geestelijke en lichamelijke gezondheid is al gauw duidelijk waarneembaar. Het mediteren is een vast dagelijks ritueel geworden waar ik zelfs naar uit kijk. Even 'zitten met mezelf'.  Ik kan wel zeggen dat het mijn leven enorm veranderd heeft.

Zelfs tijdens 'moeilijke en uitdagende tijden' biedt het mediteren mij rust en houvast. 

Het is mijn 'missie' geworden om zoveel mogelijk mensen deze technieken te leren om ook weer rust en ontspanning te vinden als tegenwicht voor ons stressvol dagelijks leven.

Mediteren met een mala

Om je beter te kunnen focussen en concentreren bij het mediteren kun je gebruik maken van een mala. Een mala wordt ook wel een 'meditatie-ketting'  genoemd. Een mala wordt al eeuwenlang en in vele tradities als meditatieketting gebruikt.

Een mala bestaat meestal uit 108 kralen.  54, 27, 21 of een ander getal mits deelbaar door 9 kan ook.  De grote kraal, ook wel Guru-bead of Meru-bead genoemd is het beginpunt.

Begin je meditatie met het verschuiven van de eerst kraal links van de Guru-bead, verschuif de kralen met je rechterhand, gebruik je middelvinger en je duim. Elke in-en uitademing verschuif je een kraal. Dit verschuiven van een kraal zorgt ervoor dat je in connectie blijft met je ademhaling en je zo beter kunt concentreren, minder snel afgeleid wordt door je gedachten die altijd maar doorgaan. Wanneer je toch afdwaalt (en dat gebeurt vaak)  keer je steeds terug naar de in- en uit beweging van je adem. Ga door met je meditatie totdat je na 108 kralen weer aangekomen bent bij de Guru-bead. Beeindig je meditatie of keer om voor nog een ronde van 108 kralen.

De duur van je meditatie is afhankelijk van het tempo van je ademhaling in rust.

Ik ontwikkelde een eenvoudige ademtechniek die niet alleen de concentratie verdiept maar ook het zenuwstelsel kalmeert. Door het toepassen van deze ademtechniek wordt dagelijks mediteren voor iedereen haalbaar.  Wanneer je bewust de uitademing verlengt kalmeert het zenuwstelsel direct. Je bent minder onrustig tijdens het mediteren en je kunt je veel beter concentreren. Je meditatie beoefening wordt een dagelijkse behoefte/gewoonte. Je gaat ook profiteren van de effecten van meditatie gedurende de rest van de dag. 

De kralen van de mala kunnen uit verschillende materialen bestaan (Hout, bot/been, edelstenen). De verschillende materialen hebben een specifiek energetisch effect.

Mediteer je al regelmatig en overweeg je het mediteren met een mala? Je kunt natuurlijk je eigen mala maken. Gebruik 108 of 54 eenvoudige houten kralen en één 'Guru (grotere kraal) om het mediteren met een mala uit te proberen. Ik leer je graag hoe het mediteren met een mala precies werkt. (zithouding, handhouding, etc.)

Wil je de eenvoudige ademtechnieken leren die de meditatie beoefening verdiepen en die het zenuwstelsel kalmeren,  neem dan contact op via de Contact pagina van deze website. Ik leg het je graag en vrijblijvend uit.  

Wil je graag je eigen persoonlijke mala knopen van edelstenen naar keuze met echt zilveren kralen, doe dan mee met de workshop 'Knoop je eigen mala' die ik regelmatig geef. Meer info over deze workshop vind je op deze website op de pagina Knoop je eigen mala 

Overweeg je een mooie handgemaakte mala voor jezelf te kopen of een ander cadeau te doen neem dan een kijkje in mijn Etsy shop  www.etsy.com/nl/shop/handmademala

Met het maken van de mala's voor mijn Etsy shop 'HandmadeMala'  combineer ik mijn passie voor sieraden met mijn liefde voor yoga en meditatie.

Ik hoop dat het mediteren met de mala/adem-techniek ook jouw leven ten goede zal veranderen, net zoals bij mij,

Nathalie

www.etsy.com/nl/shop/handmademala

www.etsy.com/nl/shop/handmademala

..mijn eerste mala betekent erg veel voor mij. Ik gebruik hem nog steeds tijdens mijn dagelijkse meditatie beoefening. Hij heeft een bijzonder plekje in mijn huis gekregen..

..mijn eerste mala betekent erg veel voor mij. Ik gebruik hem nog steeds tijdens mijn dagelijkse meditatie beoefening. Hij heeft een bijzonder plekje in mijn huis gekregen..