MEDITEREN KUN JE LEREN
Juist wanneer je van jezelf denkt 'Ik ben veel te druk in mijn hoofd/te onrustig voor meditatie' is mediteren erg goed voor je. Het is een hardnekkig misverstand te denken dat je helemaal geen enkele gedachte mag hebben tijdens meditatie. De geest is altijd druk en gedachten laten zich niet onderdrukken. Wel kun je je gedachten leren beschouwen met meditatie zodat ze niet meer zo erg op de voorgrond zijn. De identificatie met je gedachten wordt minder. Je bent niet wat je denkt, en niet alles dat je denkt is waar.
Deze tips helpen je om regelmatig te mediteren. Regelmatige beoefening van meditatie bevordert je geestelijke en je lichamelijke gezondheid.
*Zorg ervoor dat je een vast moment van de dag kiest, zodat het mediteren gemakkelijker een ritueel wordt, net als tandenpoetsen. De regelmaat kan je helpen om het mediteren te blijven doen, ook wanneer je geen zin, geen tijd denkt te hebben (bekende excuses)
*Zorg ervoor dat je niet te zwaar gegeten hebt, bijvoorbeeld 's ochtends voor het ontbijt, of ’s avonds voor het slapen gaan
*Zoek een rustig plekje uit in je huis, waar je zo kunt gaan zitten, zonder teveel moeite te hoeven doen om de plek gebruiksklaar te maken. Zet je telefoon uit, zorg dat je even niet gestoord kunt worden. Zorg ervoor dat je warm blijft
*Mediteer op een rechte stoel (Egyptische zithouding), of, wanneer je lichaam dit toelaat, op een meditatiekussen. Zit in een houding waarbij je zonder moeite helemaal rechtop kunt zitten. Plaats je voeten plat op de grond (in Egyptische zit op een rechte stoel) of zorg ervoor dat beide knieën de aarde raken wanneer je op een meditatiekussen zit: in de Lotus houding, halve Lotus of 'gemakkelijke houding/met gekruiste benen. Deze houdingen zorgen ervoor dat je je gedragen voelt door de aarde, dat je je steviger voelt.
Wanneer je de 'perfecte’ zithouding op het meditatiekussen wilt leren, neem dan contact op via de contact pagina van deze website.
*Laat je handen rusten op je dijbenen, de handhouding kun je zelf bepalen. Kies een handhouding die prettig voor je voelt of mediteer met een mala (meditatie ketting).
*Spreek met jezelf een tijd af, 5 minuten, misschien 10, maar maak het niet te zwaar voor jezelf, elke dag 5 minuten is veel beter dan één keer per week 30 minuten, stel deze tijd in op je horloge of gebruik hier de mala (Boeddhistisch gebedssnoer/meditatieketting). Dit gebruik van de mala (elke in- en uitademing verschuif je één kraal van de 108 kralen van de mala) helpt je focussen/ concentreren, en zorgt ervoor dat je weet hoe lang je meditatie ongeveer gaat duren, dit neemt eventuele onrust weg. De mala bestaat uit 108 kralen,maar 54 of zelfs 27 kralen kan ook.
*Dan je houding: Rechtop, dat is heel belangrijk..’Plak de bovenkant van je hoofd tegen het plafond’ (bij wijze van spreken).., zo strek je je rug, komt er ruimte tussen de ruggenwervels, ruimte voor de energiestroom naar boven..ontspan je schouders..wanneer dit lastig voor je is span je eerst je schouders extra aan, trek je schouders op en laat ze weer zakken, laat je armen hangen. laat los..zorg ervoor dat je gezicht 'zacht’ is, kaken zacht, mondholte ruim, tong rust in je mond, keel is open, adem altijd door je neus, je adem is 'laag', adembeweging voelbaar in je buikgebied, ademtempo is kalm en richt je ogen op een punt vlak voor je, of sluit je ogen
*Concentreer je op je ademhaling, noem elke inademing 'in’, en elke uitademing 'uit’, zo simpel is het, lijkt het..je zult merken dat je gedachten al heel snel met je op de loop gaan, schrik daar niet van want dat is volkomen normaal, ben je afgeleid breng dan de aandacht weer terug naar je adem, die is altijd bij je, en oordeel niet over je gedachten, kijk ernaar, word je bewust van je gedachten maar plak er geen emoties op, identificeer je niet met je gedachten..blijf in de rol van 'toeschouwer'..en laat je gedachten weer gaan. Dan zul je merken dat het rustiger wordt in je hoofd, in je geest. Je realiseert je na een tijdje experimenteren met concentratie/ meditatie dat je zelf de regisseur bent van je gedachten, dat je niet overgeleverd bent zoals het vaak voelt, en dat is een groot cadeau. Dit besef kan je leven veranderen.
*Wanneer je de adem kalmeert, kalmeert de geest. Dit gaat vanzelf. Omdat onze adem aan onze emotionele toestand en aan andere lichaamsfuncties gekoppeld is, hebben we hier een belangrijk instrument om via de adem de geest te beïnvloeden. Je kunt bewust de uitademing verlengen zodat die langer duurt dan de inademing. Dit werkt direct kalmerend. Gebruik een yoga ademtechniek om je uitademing te verlengen. (Ben je nieuwsgierig naar de eenvoudige ademtechniek die ik gebruik om het zenuwstelsel te kalmeren?, neem contact op en ik leg het gratis en vrijblijvend uit).
*Geef je geest een 'eenvoudige opdracht'. Bijvoorbeeld het benoemen van je in- en uitademing of het letten op de uitvoering van de ademtechniek, het verschuiven van de kralen van je mala na elke in- en uitademing. Dit uitvoeren van een eenvoudige taak zorgt ervoor dat de aandacht beter bij deze 'taak' blijft. Je kunt je zo veel beter concentreren en je geest dwaalt minder snel af tijdens meditatie. Het wordt rustiger in je hoofd. Je kunt het effect direct voelen.
*Streef niet, stel geen doelen. Met mediteren begin je elke keer weer opnieuw, elke dag is nieuw, met nieuwe ervaringen, nieuwe gedachten, nieuwe conditioneringen. Het mediteren kan niet 'mislukken'. Elke poging is 'goed'. Kijk steeds opnieuw naar wat voorbijkomt, met een open blik, blijf in de rol van toeschouwer, realiseer je dat je niet je gedachten 'bent’. Gedachten zijn een constructie van het ego. Je zult ontdekken dat het onder de ruis van je gedachten stil en rustig is.
*Meditatie is een bijzondere, eenvoudige, effectieve manier om lichamelijk en geestelijk te ontspannen. Meditatie blijkt bij lichamelijke en geestelijke disbalans (zoals: burn-out, hoge bloeddruk, depressie, en angststoornissen) effectiever te zijn dan medicatie. Regelmatig mediteren zorgt voor een significante afname van overgangsklachten als opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen en slaapproblemen.
*Wil je persoonlijke begeleiding bij het mediteren, neem dan contact op. Yoga en meditatie is voor iedereen. Je hoeft niet 'getraind' , lenig te zijn te zijn of ervaring te hebben. Het oefenen in een groep kan je ondersteunen en helpen om van je yoga en meditatie een dagelijkse praktijk te maken. Ook leer je de ademoefeningen (pranayama) onder begeleiding op de juiste manier aan. Meditatie en pranayama zijn de weg naar een gezond leven. Dit is geen kwestie van geloven, dit is tegenwoordig wetenschappelijk onderbouwd.
Meer weten?, of wil je deelnemen aan de yoga/meditatieles? Neem dan contact op met mij via de Contact pagina van deze website.
Nathalie
Omdat ik het 'zitten met jezelf' zonder afleiding best lastig en confronterend vond maakte ik voor mezelf een mala. Met het verschuiven van de kralen in combinatie met de in- en uitademing geef je je geest een eenvoudige taak. Dit zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en dat het gemakkelijker wordt om geconcentreerd te blijven tijdens meditatie. Ik ontwikkelde een methode om het mediteren met de mala te combineren met een kalmerende ademtechniek. Door het toepassen van deze ademtechniek kalmeer je het zenuwstelsel. Het mediteren wordt eenvoudiger, je voelt je rustig en kalm. De meditatie krijgt de kans zich aanzienlijk te verdiepen. Zo wordt regelmatig mediteren voor iedereen mogelijk en kun je de positieve effecten van regelmatig mediteren gaan merken. Mijn eerste mala (van Lapis Lazuli) maakte ik om mijn onrust tijdens de meditatie-lessen gedurende de opleiding te verminderen. Ik gebruik deze mala nog steeds dagelijks (al bijna 11 jaar!) en hij is mij heel dierbaar.
Deze mala heeft mij erg geholpen om meditatie een dagelijkse gewoonte te maken. Ook is het maken van deze mala het begin geweest van mijn Etsy shop HandmadeMala www.etsy.com/nl/shop/handmademala